Hoe wij sinterklaas vieren

In mijn familie vieren we al heel lang geen sinterklaas meer, we zijn inmiddels allemaal 20 en 30 plussers. Onze moeder is er mee gestopt toen mijn broertjes een week voor pakjesavond op zolder de cadeaus gingen zoeken om te kijken voor wie het grootste cadeau was, de etters! haha. De jaren daarna lagen er altijd wel cadeau`s voor iedereen onder de kerstboom. Toen er op een gegeven moment kleinkinderen kwamen, werd er door sinterklaas altijd een foutje gemaakt en lagen er niet alleen bij hen thuis cadeautjes op pakjesavond, ook bij beppe (oma) was er wat bezorgd. Zo schattig! “hoe kan dat nou?”

Met de hele familie

In de familie van Sipke wordt sinterklaas elk jaar met de hele familie gevierd. Er wordt dan een sinterklaas-groeps-app aangemaakt en daarop word vermeld wat dit jaar de bedoeling is en wie welke hapjes meeneemt. De een maakt soep, een ander salades met stokbrood en smeersels, weer een ander iets voor bij de koffie en natuurlijk moet er iemand zorgen voor de borrelhapjes, lekker lekker! De gastvrouw en heer zorgen voor de drankjes. De afgelopen twee jaar werd het gevierd bij Sipke zijn zus en zwager en speelden we het sinterklaas-ruilspel. Misschien ken je het wel, iedereen haalt een cadeautje voor een bepaald bedrag en dat is je inzet voor het spel. Je moet dobbelen en een kaartje trekken en daar staat een opdracht op. Soms heb je zes cadeau`s voor je staan en zo ben je ze ook weer kwijt. Echt leuk om te doen met zijn allen, en het liefst met wat gekke cadeau`s, waar op het eind van het spel bijna om gevochten wordt (op een hilarische leuke manier)

lootjes trekken, verplicht gedicht en bingo

Dit jaar vieren we het bij Sipke`s broertje, schoonzus en hun drie kinderen. Na twee jaar het ruilspel was het tijd voor wat anders, we hebben ouderwets lootjes getrokken, ook wel weer eens leuk. Alleen het verplichte gedicht vond ik een minder leuk idee, maar het is me gelukt om een leuk persoonlijk gedicht te schrijven. Ik had dan eigenlijk ook een beetje voordeel omdat ik Sipke op mijn lootje had staan, altijd makkelijker om voor iemand die je heel goed kent iets op papier te zetten, vind ik dan hé. Ik weet niet of hij deze blog leest, maar aangezien wij het afgelopen zaterdag al gevierd hebben is het veilig om te schrijven. Tussen de cadeautjes en gedichten door af en toe een pauze voor een hapje en drankje. Dit jaar deden we tussendoor ook nog een paar rondjes bingo met kleine prijsjes voor zowel de kinderen als de volwassenen. Heel ouderwets maar ik hou er wel van. Het blijft altijd spannend, “oeh ik moet er nog maar één!” En dan roept iemand anders al BINGO!!! Potverdorie..

De kleintjes

In de familie zijn er 4 kleintjes in de leeftijden 0 tot 7 jaar, die er, of nog niks van begrijpen, of er heilig in geloven. Daar worden cadeautjes voor gehaald door de eigen ouders en blijft de magie van sinterklaas en zijn pieten in stand door hard geklop op deur of raam, strooigoed wat ineens door de kamer vliegt en een zak cadeau`s in de gang. Oh zo heerlijk die gespannen gezichtjes op zo`n dag. Ik kan het me nog zo goed herinneren van vroeger, die spanning.

Door onze jongste telg Amber zullen we nog jaren dit mooie nederlandse traditionele feest kunnen vieren met een lief gespannen gezichtje. Ze snapt er nu nog niks van maar kan niet wachten om dat bij haar te zien.

En zo vieren wij het heerlijk avondje van sinterklaas. Vieren jullie het ook met de hele familie? Of lekker knus met je eigen gezin? Laat het me weten in een reactie op deze blog. Vind ik leuk om te lezen.

Op naar kerst, ik hou echt van de maand december!

X Margje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.