Reizen met kinderen (autovakantie)

Op reis gaan met kinderen vergt wat meer energie en tijd dan wanneer je alleen of met z`n tweeën gaat. Een goede voorbereiding is zeer van belang wil je met zo weinig mogelijk stres op plaats van bestemming aankomen. Wij hebben de luxe van een eigen vakantiehuis in Bosnië en gaan eigenlijk elke schoolvakantie daar naartoe, meestal met de auto, maar ook wel eens met het vliegtuig. In deze blog vertel ik hoe ik de voorbereiding aanpak en deel ik een paar handige tips.

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk en scheelt je een heleboel stress. Ik begin ruim op tijd met het maken van lijstjes, elke keer als er iets in me opkomt wat ik niet moet vergeten noteer ik dat (ik doe dat in mijn telefoon) Een lijst van alles wat er mee moet, een lijst met boodschappen die er gehaald moeten worden en een lijst met dingen die er nog gedaan moeten worden. Dat ziet er dan ongeveer zo uit. (Ga er in dit geval van uit dat we met de 3 jongste kinderen en de honden met de auto gaan) Daar moet ik ook aan toevoegen dat we naar ons eigen huis gaan en daar al van veel voorzien zijn zoals, kleding, beddengoed, kinderstoel, bedje, toiletspullen enz.

Wat moet er mee

 • Paspoorten (ook die van de honden)
 • Toestemmingsformulieren getekend door de andere ouders
 • Betaalmiddelen
 • Sleutels van het huis
 • Tablet`s telefoon`s nintendo`s en laders + autolader
 • Koptelefoons en oordopjes
 • Paar setjes kleding
 • Make-up
 • Camera + memory-sticks en lader
 • (Puzzle)Boeken
 • Luiers voor een paar dagen (rest koop ik daar)
 • Flessen en tuitbeker
 • Melkpoeder (genoeg voor de gehele vakantie, koop ik daar liever niet)
 • Billendoekjes
 • Speelgoed voor onderweg
 • Vitamine D druppels
 • Hondenriemen
 • Paracetamol + voor kinderen (je weet maar nooit)
 • Luierzakjes
 • Plastic zakjes voor afval (of spugen)
 • Broodjes snacks en drinken voor onderweg
 • Flesjes water, niet alleen om te drinken maar ook om onderweg flesjes mee om te spoelen (niet overal is het kraanwater ook drinkwater)

Boodschappen

 • Broodjes
 • Beleg
 • Flesjes drinken + water
 • Paracetamol en ibuprofen
 • Snacks
 • Pindakaas (Ja Nederlanders he)
 • Oliebollenmix (in de kerstvakantie)
 • Beerenburg (mijn drankje)

To do

 • Huis aan kant
 • Tassen inpakken
 • Alle tablet`s en telefoons opladen
 • Auto van binnen opruimen en schoonmaken
 • Auto door de wasstraat en voltanken
 • Iemand vragen om de kliko aan de weg te zetten wanneer dit nodig is

20180105_162815.jpg

Onderweg

Reizen met een baby kan heel goed, en uit mijn eigen ervaring weet ik dat het eigenlijk het makkelijkst is als ze echt nog heel klein zijn. Ze hebben nog geen afleiding, snackjes en speelgoed nodig. Als ze op tijd een voeding en een schone luier krijgen zijn ze over het algemeen tevreden en slapen ze weer heerlijk verder.

Op dit moment zijn de meiden 12, 11 en 1 jaar, de twee grote meiden vermaken zich de hele reis prima met hun nintendo`s en tablet`s en zijn mijn twee extra paar handen op de achterbank als de kleinste iets nodig heeft of iets laat vallen, ideaal. Ik zorg voor genoeg eten en drinken onderweg en omdat het een lange rit is stoppen we altijd wel een keer voor een warme hap. Voor de jongste heb ik een aantal speeltjes mee, het liefst iets nieuws of een item waar ze al een tijdje niet mee heeft gespeeld zodat het weer  interessant is om mee te spelen. Regelmatig stoppen we om even de benen te strekken, te tanken, toiletbezoek, een schone luier en ook de honden moeten even een plasje doen. Als we geluk hebben zijn we in zestien uur op bestemming, maar met veel file en vertraging bij de grenzen is het ook wel eens gebeurd dat we er vierentwintig uren over deden, een hele zit ja.

Tips

 • Zorg ervoor dat je vanuit een opgeruimd en schoon huis vertrekt, dat zorgt voor rust in je hoofd bij vertrek maar vooral ook bij thuiskomst.
 • Zorg dat er bij terugkomst iets te eten en drinken in huis is zodat je niet meteen na een lange reis ook nog eens naar de supermarkt moet. Denk dan aan een brood in de vriezer, een blik soep, afbakbroodjes of een maaltijd die je voor vertrek hebt ingevroren.
 • Billendoekjes zijn niet alleen handig voor de billen van je kindje, ze zijn ook erg handig om jezelf even op te frissen.
 • Heb je een Netflix abonnement, download dan een paar films of series op je telefoon of tablet, die kun je dan onderweg offline gewoon kijken.
 • Neem koptelefoons en/of oordopjes mee, niets irritanter dan de spel-geluiden van de kinderen als je je door het (drukke) verkeer moet bewegen of even wilt slapen als bijrijder, ook handig voor de films die je hebt gedownload voor jezelf of de kinderen.
 • Onze kinderen zijn inmiddels wel wat gewend qua reizen, maar ga je voor het eerst met je kind op reis, leg dan van te voren uit hoe de reis ongeveer gaat verlopen. Als ze weten wat er gaat gebeuren en hoe lang het gaat duren zullen ze vaak minder vragen stellen en weten ze ongeveer waar ze aan toe zijn.
 • Heb je niet de luxe voor je kinderen om tablets en/of telefoons mee te brengen, zorg dan voor andere afleiding voor onderweg.
 • Neem niet te veel bagage mee, vaak kun je op bestemming veel producten wel kopen tegenwoordig. Ik neem alleen de dingen mee waarvan ik zeker weet dat ik het daar niet kan verkrijgen, zoals de melkpoeder.
 • Niet geheel onbelangrijk als je met de auto op reis gaat is dat je alle papieren bij je hebt, (rijbewijs/verzekeringspapieren/groene kaart enz) Zorg ook dat je auto tip top in orde is, (bandenspanning/vloeistoffen op peil enz)
 • Neem een kussen en deken mee voor onderweg. Ik ben altijd blij dat ik mijn hoofd even kan rusten tegen een kussen i.p.v tegen de deurpost of autoraam. De meiden vinden het fijn om een deken achterin te hebben als ze gaan slapen. We hebben ook wel eens een dekbed meegenomen maar dat bleek een te groot gevaarte wat het grootste deel van de reis enorm in de weg lag. Nu neem ik altijd een groot plaid mee wat ik bij de Action heb gekocht.
 • Trek gemakkelijke kleding aan wat lekker zit en niet knelt, dit geld voor jezelf en de kids, ook schoenen welke je gemakkelijk aan en uit trekt zijn handig. Ikzelf doe graag mijn schoenen uit als ik niet aan het rijden ben, vaak ook als ik wel aan het rijden ben. Dan moet je er wel rekening mee houden dat in bepaalde landen het verplicht is om schoenen te dragen als je bestuurder bent, ook teen/badslippers zijn bijvoorbeeld in Duitsland verboden te dragen als bestuurder. (Crocs zijn oerlelijk maar erg handig in dit geval)
 • Last but not least, blijf in alle gevallen rustig en kalm. Vooral bij een lange autorit zullen er momentjes zijn dat het even niet zo lekker gaat, een huilende baby, kinderen die zich vervelen, een poepluier net nadat je hem hebt verschoont en net weer onderweg bent, iemand die net niet hoefde te plassen maar net als je de volgende pomp voorbij bent ineens wel heel nodig moet. Ik heb alles al eens meegemaakt en geloof me dat geeft stress. Ook ik ben wel eens uit mijn slof geschoten en sloeg ik het even diep ademhalen en tot 10(0) tellen over. Maar de les is dan dat dat totaal het tegenovergestelde resultaat heeft van wat je hoopt. Als mama en papa rustig blijven en zo snel mogelijk de situatie herstellen, ben je sneller weer onderweg naar die heerlijk verdiende vakantie!

20180105_162845.jpg

Er zijn natuurlijk nog zoveel meer tips en weetjes, het hangt er ook heel erg vanaf met wie, hoe, en waar naartoe je reist. Ook de leeftijden van de kinderen bepalen wat er van toepassing is. Deze blog is vooral gebaseerd op mijn eigen ervaringen hoe te reizen met kinderen (met de auto). Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad of leuk vond om te lezen. Heb je zelf nog een ultieme tip, laat het weten in de reactie`s.

X Margje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.