Avond-routine in een gezin van acht

Een tijdje geleden schreef ik al eens een blog over onze Ochtend-routine , deze keer neem ik jullie mee in onze avond-routine. Net als in de ochtenden hebben we ook in de avonden moeten leren wat het beste werkt voor iedereen, helemaal toen er ruim een jaar geleden nog een kleintje bij kwam. Dat schopt alle routines die je had als gezin weer helemaal op de schop en moet iedereen daar zijn weg weer in zien te vinden. Ik kan zeggen dat we inmiddels een aardig gesmeerde machine zijn met zijn allen. Ik ga er in deze blog wederom van uit dat het een school/werkdag is en alle kinderen thuis zijn.

Maagjes vullen

Ik begin rond half zes met koken, er moeten acht maagjes gevuld worden dus komen daar flinke pannen en schalen aan te pas en is er genoeg te wassen, schillen en snijden. Altijd is er wel iemand die wil helpen maar koken vind ik geen straf en doe ik het liefst alleen, met uitzondering van uien snijden, dat vind ik een ramp. Zelf maak ik ook zo weinig mogelijk rommel in de keuken, zodat ik na het eten niet nog een ontplofte keuken hoef op te ruimen en schoonmaken. Met “goedbedoelde” hulp van de kinderen is dat nog wel eens lastig en heb ik alleen maar meer werk achteraf. In de weekenden dat ze allemaal thuis zijn laat ik dat los en worden er volop samen koekjes, cakejes, pizza`s en andere dingen samen gemaakt.

Als de maagjes gevuld zijn, brengt iedereen zijn eigen bord en bestek naar de keuken, spoelt het af en zet het in de vaatwasser. Ik haal de rest van tafel en ruim verder de vaatwasser in en maak het aanrecht en fornuis schoon.

Huiswerk

Na het eten gaan de oudste twee (Sipke`s dochter en haar vriend, beide 20jr) in de douche en daarna naar hun eigen (woon)kamer. De drie schoolgaande kids (11, 12 en 14 jr) maken hun huiswerk, één van hen laat eerst onze kleinste hond nog uit. Als dat klaar is kunnen ze iets voor zichzelf doen, meestal is dat iets op telefoon, computer of tablet. Ondertussen ben ik bezig om onze kleine dreumes Amber klaar te maken voor bed.

Het babybadje is ze al een tijdje ontgroeit en het grote bad voor haar vol laten lopen vind ik zonde om elke dag te doen. Meestal zet ik haar in de gootsteen van de keuken, een laag water erin en spetteren maar, vindt ze geweldig en regelmatig is de keuken een waterballet. Ach, een grote badhanddoek en droog is het weer. Na dit waterfeestje een schone luier, romper en pyjama. Voor ik haar naar bed breng krijgt ze nog een flesje warme dreumesmelk. Even gek doen met papa op de bank en dan rond half acht naar boven, slaapliedjes van mama en dan slapen.

Douche-schema

Als Amber op bed ligt zet ik thee voor mezelf en als Sipke niet aan het werk hoeft of een vergadering heeft, maak ik een bakje koffie voor hem en kan ik even zitten. We hebben het even over de dag en kijken het nieuws. Dan ruim ik de speelkamer van Amber op en om acht uur zeg ik tegen de twee dames achter hun schermpjes dat ze zich klaar moeten maken voor bed.

In een groot gezin (waarvan 5 dames) en maar één badkamer, heb je een douche/bad-schema nodig. Om wachtrijen en daardoor stress te vermijden hebben we afgesproken dat de ene helft `s ochtends doucht en de andere helft `s avonds. Tot voor kort douchte ik altijd in de ochtend, zette mijn wekker daarvoor of deed het tijdens Amber`s ochtendslaapje. Amber heeft besloten dat slaapje steeds vaker over te slaan, om nou elke dag mijn wekker te zetten om te kunnen douchen.. nee dank je!

20180104_115543.jpg
Rechter is de kleinste diva die we hebben (Malou) Linker is onze blaffer (Levi)
20180125_091358.jpg
En dit is mijn engelse bull (Daisy)

Als alle kinderen op bed liggen en ik mijn thee op heb laat ik de andere twee honden uit. Weer of geen weer, ze zijn altijd even blij om naar buiten te gaan. In de zomer vind ik het heerlijk om `s avonds nog even een wandeling te maken, maar nu in de koude donkere en vaak natte dagen is het echt een straf. Laat ik het maar niet over natte hondengeur en vieze zwarte poten hebben, nog zo`n leuke bijkomstigheid van deze tijd van het jaar. Ik wil de lente!!!

Tijd voor mezelf

Als dan de honden hun koekje hebben gehad, hun zwarte pootjes van de vloer zijn gedweild en tevreden in hun mandjes liggen is het tijd voor mij om even heerlijk te genieten van een lange warme douche. Ik moest er echt wel even aan wennen om `s avonds te douchen maar merk dat ik het eigenlijk prettiger vind. Ik kan langer de tijd nemen en ook weer eens een maskertje doen voor huid of haar, uitgebreid scheren, smeren en epileren….heerlijk! Nu gaat ook elke avond mijn make-up van mijn gezicht, waar ik voorheen nog wel eens te lui voor was.

Ik trek mijn badjas aan, neem de was mee naar beneden en zet daar nog een wasje aan. Daarna is het heel verschillend wat ik doe. Ik plof bij Sip op de bank (als hij thuis is) en kijken we een film of serie, of ik gun mezelf de volgende dag wat meer ruimte en werk de was helemaal weg en ruim de vaatwasser alvast leeg, of ik kruip achter mijn laptop en werk aan mijn blogs. Ik probeer eigenlijk altijd voor elf uur naar bed te gaan maar als ik zit te schrijven vergeet ik de tijd en wordt het vaak veel later.

En zo is onze avond-routine op dit moment. Het is best veel in korte tijd, maar omdat we allemaal weten wat we moeten doen en wat er afgesproken is, loopt het als een zonnetje. Niet elke avond, maar meestal wel!

Wil je meer over mij of ons gezin weten lees dan ,About Margje Heb jij met je gezin een bepaalde routine, `s ochtends of `s avonds, laat een berichtje achter in de comments, vind ik leuk om te lezen. Heb je een vraag, verhaal of wil je heel iets anders met ons delen mag dat ook via onze mail.

X Margje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.