School-advies-gesprek

Kleine meisjes worden groot. Ik kan bijna niet geloven dat Renee over een paar maanden haar basisschoolperiode af gaat sluiten. Eind Juni wordt ze twaalf, en na de zomervakantie zal ze dagelijks tien kilometer fietsen naar de grote school! Een grote stap in haar leven, super spannend! Natuurlijk voor haar, maar zeker ook voor mij..

Renee heeft het altijd leuk gevonden op haar basisschool, ze gaat nog steeds met veel plezier. In groep vijf ging het even wat minder maar dat had vooral te maken met heel veel lerarenverloop, en een nieuwe directrice op de school, veel verschillende leerkrachten en veranderingen in korte tijd. Zelfs even getwijfeld of we moesten gaan wisselen van school, maar gelukkig heeft de school hard gewerkt, en haar best gedaan om het op te lossen. Een pluim voor de School-leiding en leerkrachten die hier hun uiterste best voor hebben gedaan.

Verplicht lezen

Renee is een ster in rekenen, daarin is ze altijd boven gemiddeld geweest. Dat heeft ze niet van mij, ik bakte daar op de basisschool helemaal niks van. Ik was beter in taal, waar Renee dan weer wat meer moeite mee heeft. Al haar rapporten zijn heel goed geweest, maar spelling en begrijpend lezen waren veelal magere voldoendes. Renee moest meer gaan lezen thuis. Ik heb haar daarom een tijdje verplicht laten lezen thuis, omdat dat zeer werd geadviseerd door school. Ik ben daar ook heel snel weer mee gestopt. Voor haar voelde het echt als een straf, hoe leuk ik het ook probeerde te maken. Ik ben van mening dat als iets als straf voelt nooit leuk gaat worden. Nu pakt ze zelfs uit haar zelf wel eens een boek om te lezen en leest haar zusje voor uit boeken die ik haar voorlas toen ze klein was. zo blij dat ik haar toen niet ben blijven pushen.

Meester Paul

Hij zal dit hoogstwaarschijnlijk niet lezen maar ik wil even een shout-out doen naar Renee haar meester Paul. Af en toe kom je een pareltje tegen in het onderwijs, en hij is daar één van. Hij is zo`n leerkracht waar je als leerling respect voor hebt, die grappig, leuk, gezellig maar ook streng is als het nodig is. Iemand waarvoor je wilt werken omdat hij je het vertrouwen geeft dat je het kunt.

Voor Renee kwam meester Paul op het juiste moment. In groep zeven, en nu in groep acht heeft ze hem als meester. Ze kwam heel vrolijk thuis toen ze voor het eerst een dag les van hem had. “Ik heb nu zoooo`n leuke meester”, hij maakt heel veel grapjes maar is ook wel streng hoor” Ik ben echt van mening dat hij Renee, en waarschijnlijk haar hele klas naar een hoger niveau heeft getild. Voor Renee was het na al die verschillende juffen en meesters ook heel fijn dat hij beloofde niet weer zomaar te vertrekken. Ook voor ons als ouders is hij altijd heel prettig in omgang geweest (en nog steeds, het schooljaar is nog niet voorbij)

Meester Paul, alvast bedankt voor alles. Je hebt voor Renee heel veel betekend. Ik weet zeker dat ze je voor altijd zal herinneren als de allerleukste meester..

Het advies

Renee doet altijd haar best op school maar die taal-vakken bleven wat achter, echter ging het nooit achteruit en maakte ze elke keer stapjes voorwaarts. Op een gegeven moment zat ze zelfs op het normale gemiddelde. Hoe trots kun je zijn op je eigen kind! Op het eerste ouder-gesprek van dit schooljaar werd alvast gekeken naar het eventuele niveau-advies voor het voortgezet onderwijs. Op dat moment was dat vmbo-g/tl (gemengde/theoretische leerweg) Wat vroeger de mavo was zeg maar. Ik was daar heel tevreden over, supertrots dat ze dat door hard te werken zelf had bereikt.

En zo zaten Renee en ik afgelopen maandag samen tegenover meester Paul voor het definitieve advies-gesprek. (haar vader zat helaas voor werk in het buitenland) Wat heel jammer was, ik weet zeker dat hij dit moment eigenlijk niet had willen missen. Zeker omdat we heel positief werden verrast toen we het niveau-advies kregen te horen. Renee heeft keihard gewerkt en kreeg zonder twijfel het advies om HAVO te gaan doen.

Het maakte me echt niet uit wat het zou zijn, zelfs als het lager was geweest dan we dachten, ook dan had ik nog steeds ongelooflijk trots geweest op mijn meisje. Dit kwam gewoon echt als een enorme verrassing. Meester Paul heeft wel vier keer een high five met Renee gedaan in het gesprek omdat hij ook zo trots op haar is. Hij is denk ik net zo trots als wij!

Loslaten

Open dagen van scholen zijn bezocht, Renee heeft met haar klasgenoten doe-dagen meegemaakt en heeft haar keuze gemaakt. Het inschrijfformulier is verstuurd. Gelukkig hebben we nog een paar maanden en een zomervakantie te gaan. Daarna zullen haar vleugels weer wat groter worden. Vleugels die ze nodig heeft om zelf verder mee te vliegen. Al zal ik altijd mama-veertjes bij me hebben om haar te blijven steunen in haar vlucht.

Een moeder zo trots als een pauw!

X Margje (mem)

2 gedachten over “School-advies-gesprek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.