MOMMY-TO-BE | Anouk

In onze nieuwe rubriek “MOMMY TO BE” interviewen we zwangere mama’s. We vragen ze het (positie)hemd van het lijf over zwanger worden, zwanger zijn, waar ze shoppen, hoe ze zich voelen en nog veel meer preggo-stuff.

EVEN VOORSTELLEN!

Wie ben je, wat doe je, en hoe ziet je gezin er uit?

Ik ben Anouk Zwager. Eigenlijk Anouk de Jong-Zwager, want drie jaar geleden ben ik getrouwd met de allerleukste man van de wereld en sindsdien is zijn achternaam tussen mijn eigen namen gevoegd. Ik ben daar echter nog steeds niet aan gewend dus ik gebruik altijd mijn meisjesnaam. Zo heet ik toch ook gewoon? Nadat wij in juni 2015 trouwden, besloten we een half jaar later dat we graag een kindje zouden willen. Ik was vrijwel direct zwanger en in november 2016 werd onze zoon Ticho geboren. Een klein wonder, mijn grote trots. Inmiddels ben ik alweer ruim acht maanden in verwachting van onze dochter, die we ergens rond 22 juni verwachten. Verder werk ik in het dagelijks leven als redacteur en communicatieadviseur bij een vakbond. Dat is een geweldige baan – schrijven for a living – en ik ga dan ook zelden met tegenzin naar kantoor. Momenteel heb ik uiteraard zwangerschapsverlof, maar in september pak ik mijn werk voor 28 uur per week weer op.

Hoever ben je in je zwangerschap en hoe voel je je?

Op dit moment ben ik 36 weken zwanger. Dat betekent dat deze bijzondere periode er bijna op zit. Dat vind ik enerzijds heel erg jammer want ik vind zwanger zijn iets heel erg magisch en geniet er echt enorm van, maar anderzijds ben ik er ook wel een beetje klaar mee. Het wordt lichamelijk allemaal wat lastiger en ik heb heel veel last van maagzuur en misselijkheid. En ik kan natuurlijk niet wachten om ons meisje te ontmoeten!

Hoe heb je iedereen verteld dat je weer in verwachting bent en wat waren de reacties?

Die zwangerschapsmisselijkheid waar ik het net over had, die was tot week 20-25 heel erg extreem. Ik hield niets binnen, kwam nauwelijks uit bed, hing dagelijks met gemak vijftien keer boven de toiletpot en viel in rap tempo – tussen week 4 en week 10 – acht kilo af. In mijn directe omgeving kreeg ik na een week of zes regelmatig de vraag of het allemaal wel goed met me ging en of ik niet eens langs de huisarts moest want ik zag er zo belabberd uit. Toen hebben we dus mondjesmaat maar opgebiecht dat ik weer in verwachting was. De reacties waren allemaal positief en enthousiast, uiteraard. En ik kon daarna rekenen op ontzettend veel hulp.

IMG_6380-1024x751

Is de babykamer al helemaal af, en hoe ziet die er uit?

Ehm, nee. Het is nog best wel een puinhoop. Eigenlijk zijn alleen de muren roze geverfd en zitten er wat muurstickers op, maar dat was het dan ook wel. Ik heb nog vier weken om dat te fiksen toch? Ik weet wel wat ik wil hoor: roze met goud en houten accenten.

Ga je thuis of in het ziekenhuis bevallen?

De vorige keer wilde ik graag thuis bevallen, maar werd ik ingeleid en dus medisch. Dat was toen best een teleurstelling en ik baalde heel erg van het feit dat ik het ‘niet zelf’ kon. Inmiddels weet ik wel beter en heb ik zoiets van: ik zie wel hoe het loopt. Komt het spontaan en gaat het me goed af, dan blijf ik lekker thuis. Gaat het me niet zo goed af of moet ik weer ingeleid worden? Dan gaan we naar het ziekenhuis. Ik heb dit keer geen vooropgesteld plan.

Wat heb je allemaal geshopt voor de baby?

Bijzonder weinig om heel eerlijk te zijn. Ik heb wel wat roze pakjes gescoord, maar verder hangt er in haar kastje voornamelijk gekregen spul. Van nieuwe kleertjes die we kregen toen we bekend maakten dat er een meisje on her way was tot tweedehands items van dochters van vriendinnen. Qua kinderkamer is er ook weinig geshopt. Mevrouw krijgt gewoon de oude kamer van haar broer, die we hebben overgeheveld naar een grote-jongens-kamer. We hebben geen nieuwe kinderwagen, geen extra autostoel en geen nieuwe box.

Vind of vond je het moeilijk om een naam te kiezen, en waren jij en je partner het er snel over eens?

We waren het er heel snel over eens. Ik had een paar favorieten – waaronder Yara, Danique en Vieve, maar die zijn het alle drie niet geworden – en uit dat lijstje was er één naam waarvan mijn man direct zei: dat is ‘m. Dat moment beleefden we al voordat we wisten dat het een meisje zou worden, ergens rond week 10 ofzo. Tot op de dag van vandaag is dat voor ons dé naam en we kunnen niet wachten om het met de rest van de wereld te delen. Als Ticho een meisje was geweest had hij trouwens Vieve geheten. Die naam is dit keer afgevallen omdat er in onze omgeving ineens heel veel Vieves werden geboren.

Wat ga je na de bevalling als eerste weer doen of eten wat je nu je zwanger bent niet mag?

Carpaccio, biefstuk, filet americain, pizza carpaccio, sushi, tonijn en een koud biertje. Ik denk dat ik daar gewoon een dieet van maak.

Zou je hierna nog meer kindjes willen?

Ik wilde altijd drie kindjes, maar zwanger zijn is door de misselijkheid voor mij behoorlijk zwaar. Toch zou ik het best nog één keer willen doorstaan. Niet met slechts anderhalf jaar tussen kind twee en drie, maar over een jaar of twee ofzo. Mijn man denkt er echter anders over en die vind het na deze ronde wel welletjes. Ik zeg dus niet dat er nooit meer een derde komt, maar de kans is groot dat het bij twee blijft. En dat is natuurlijk hartstikke prima. We zijn zo blij met en dankbaar voor twee kids.

IMG_6850

Heb je een handige zwangerschaps-tip voor andere Mommy`s-(to-be?)

Het is niet echt een bijzondere tip, maar ik zou andere mommy’s(-to-be) op het hart willen drukken om te genieten. Ik zie en hoor vaak ontzettend veel geklaag en gezeur onder zwangere dames en ik weet heus wel dat een zwangerschap geen walk in the park is, maar het is wél iets bijzonders. Dus heel jammer dat je last hebt van opgezwollen voeten of dat je meer moet kotsen dan je zou willen, maar laat die negatieve dingen alsjeblieft niet de overhand nemen. Daar is een zwangerschap echt te speciaal voor. Er zijn mensen die een moord zouden doen voor een kindje in hun buik, die met liefde negen maanden maagzuur wegslikken voor een gezonde baby. Wees dankbaar voor wat jou gegeven is en GENIET. Van de echo’s, van de voorzichtige schopjes die snel veranderen in karateschoppen, van het shoppen, van het kamertje inrichten én van het feit dat je je eigen kleding niet meer past. Je bent een geluksvogel!

Lieve Anouk, dank voor de leuke antwoorden, je openheid en de vele mooie foto`s die je ter beschikking stelde. Kon bijna niet kiezen. Wij wensen je fijne laatste loodjes. Al is het geduld bijna op, geniet nog even van dat kleine wondertje in je prachtige buik.

Anouk schrijft over haar zwangerschap, moederschap en meer op haar leuke blog anoukzwager.nl. Nog meer zien van haar? Volg dan ook haar Instagram-account.Ben je zwanger en lijkt het je leuk om mee te doen aan deze nu al populaire rubriek op Zusthave.nl? Stuur dan een mailtje naar zusthave@gmail.com of reageer via het contactformulier voor alle info.

X Margje

2 gedachten over “MOMMY-TO-BE | Anouk

  1. Leuk om te lezen! En vooral nog zo herkenbaar. Anouk geniet nog even van je zwangerschap en alvast heel veel geluk met je kleintje! X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.