Zindelijk worden. Trainen of afwachten?

Amber is in December twee jaar geworden en is naar mijn mening helemaal nog niet bezig met afstand nemen van haar oh zo handige luier. Wanneer begin je aan zindelijkheidstraining? Begin je daar wel aan? Of wacht je af tot ze er duidelijk aan toe zijn? Dit zijn vragen waar ik me mee bezig houd. Natuurlijk heb ik dit met Renee allemaal al een keer doorlopen, maar eerlijk gezegd weet ik echt niet meer hoe ik dat toen heb aangepakt. Renee wordt over een paar maanden dan ook alweer dertien jaar en is haar afscheid van de luier een decennium geleden.

Met al deze vragen raadpleegde ik mijn grote vriend Google. Oh-my wat een verschillende sites, forums, meningen, methodes, beloning-systemen en trainingen. Er is tegenwoordig een hele business omheen gebouwd. Van app`s, speciale potjes en wc-verkleiners met als beloning voor een plasje een lichtshow met liedje en applaus, zindelijkheids-pakketten met beloningsbord, stickers en speciaal ondergoed, tot een heuse in te huren zindelijkheids-coach. Na een tijdje scrollen door al die vele opties, meningen en methodes kom ik voor mezelf tot deze conclusie.

Hoe ik het ga aanpakken

Eigenlijk ga ik voorlopig nog even helemaal niks aanpakken. Omdat ik persoonlijk denk dat pushen geen nut heeft als je kind er zelf nog niet aan toe is, ga ik dat ook zeker ook niet doen. Al die poespas met potjes alsof het kermis-attracties zijn vind ik overdreven, totaal overbodig en niet te vergeten peperduur. Heel eerlijk gezegd ben ik er zelf ook nog niet aan toe. Die luier vind ik maar al te makkelijk. (“loedermoeder”) Vooral buiten de deur is het verrekte handig dat je niet gehaast naar een toilet moet zoeken zodra je spruit aangeeft dat ze moet! Met het zicht op de komende vakanties naar Bosnie met de daarbij horende lange autoritten ben ik heel blij dat Amber een luier om haar billetjes (nog) helemaal geen probleem vindt.

Aanstaande (hopelijk mooie warme) zomer zal Amber twee-en-een-half jaar zijn en ga ik voorzichtig het potje introduceren. Met warm weer zal ik de luier dan eens uitlaten en haar alleen in een bikini of onder-broekje buiten laten spelen. Toont ze dan interesse in het potje, is dat mooi, vindt ze het nog helemaal niks, ook prima.

Ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan en ga dit uiteraard dan ook met jullie delen. Ook ben ik benieuwd naar jullie zindelijk-worden-verhalen en ervaringen. Hoe pakten jullie dit aan?

Tot slot deel ik een aantal tips en stellingen die ik via mijn bestie Google tegenkwam op verschillende sites waar ik me persoonlijk wel in kan vinden.

 • Niet beginnen (pushen) als je kindje er duidelijk nog niet aan toe is.
 • In plaats van trainen,… begeleiden.
 • Je gaat vanzelf merken aan je kind wanneer hij/zij er aan toe is. Bijvoorbeeld doordat ze bewust laten merken dat hij/zij iets moet, volle poep of plas-luier vervelend begint te vinden of meermaals langere periodes een droge luier heeft.
 • Begin (als dat kan) in de zomer met mooi warm weer. Een ongelukje buiten (eigen terras/tuin) is minder intensief (met name voor jezelf) dan dat je binnenshuis de hele dag met schone kleding en een dweil in de weer bent. Ook is het handig dat je een paar dagen vrij hebt en niet veel buiten de deur activiteiten hebt (weekend of vakantie)
 • Potje of toilet-verkleiner? Wat jouw kind maar prettig vindt. Gebruik je een verkleiner, zet dan een krukje of opstapje in het toilet zodat je kind zelf op de wc kan klimmen.
 • Belonen als het goed gaat, bij een ongelukje nooit straffen. Ongelukjes horen erbij, al doende leert men. Houd het positief en zie het als een spel.
 • Werk met een beloning-systeem. Bijvoorbeeld met een zelfgemaakt beloningsbord met stickers of magneetjes. Is tevens een leuk DIY projectje voor jullie samen om te maken. Niet zo`n crea-bea-mama!?.. Je kunt ze ook online bestellen :)
 • Begin met een makkelijk te behalen beloning. Bijvoorbeeld drie keer een plasje op potje/wc (is 3 stickers/magneetjes op beloningsbord) een klein cadeutje, wat lekkers of mogen bepalen wat te gaan eten. Naarmate dit beter gaat maak je het steeds iets moeilijker/uitdagender. Van drie naar vier en vijf stickers.
 • Laat ze altijd een (onder)broekje, zwembroek, maillot of legging dragen. Zo voelen ze beter wat er gaande is als ze een ongelukje hebben, en een poepie wordt opgevangen. Wat heel wat schoonmaakwerk scheelt.
 • De meeste kinderen worden zindelijk tussen de 2,5 en 4 jaar, maak je dus geen zorgen als jouw spruit het lekker rustig aan doet.
 • Tot slot… Geduld is een schone zaak!!!

Liefs Margje

Bronnen:

www.zwitsal.nl

www.opvoeden.nl

www.mamaliefde.nl

www.oeiikgroei.nl

www.zindelijkheidsbox.nl

www.famme.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.