Ochtend-routine in een gezin van acht

Vandaag vertel ik hoe op een school/werkdag onze ochtend eruit ziet. Niet alle ochtenden zien er hier het zelfde uit omdat niet altijd alle kinderen thuis zijn i.v.m ons samengestelde gezin. Ik ga uit van een dag dat ze allemaal thuis zijn. De oudste drie hoef ik geen rekening mee te houden, die zetten hun eigen wekker, smeren hun eigen brood voor ontbijt en lunch. Ze vertrekken daarna op verschillende tijden naar school, stage of werk.

photo-1470909752008-c78c7f6423a3

Opstaan

Om 7 uur gaat mijn wekker en stap ik in de douche, poets mijn tanden en borstel mijn haar, als ik snel ben kan ik nog net wat make-up opdoen, maar vaak doe ik dat later, ik ben al blij dat ik gedoucht ben. Als ik aangekleed ben maak ik de 2 meiden wakker die op de basisschool zitten (Renee 11, Naomi 12 jr) beide in groep 8. Ik stuur Naomi in de douche en Renee kleed zich aan. De één doucht `s morgens de ander `s avonds. We hebben ochtend-douchers en avond-douchers, wat hier wel moet, anders staan we in de rij om in de badkamer te kunnen.

photo-1467453678174-768ec283a940

Ontbijt en lunch-pakketjes

Als iedereen wakker is en bezig is om zich klaar te maken haal ik onze kleine Amber uit bed (11 maanden). Soms moet ik haar wakker maken, vaak is ze al wakker maar huilt dan eigenlijk nooit en is ze wat aan het brabbelen en spelen met haar knuffels. Ik word dan begroet met een brede glimlach, heerlijk moment van de dag. Ik neem haar mee naar beneden waar Renee haar broodjes smeert voor de lunch op school, en eet als ontbijt meestal melk met ontbijtgranen.

Beneden verschoon ik Amber’s luier, trek haar kleren aan en zet haar even in de box met wat speelgoed. Dan komt Sipke ook beneden gevolgd door een fris gedouchte Naomi. Ik maak een fles voor Amber, koffie voor papa en een kop thee voor mezelf. Ook Naomi maakt zelf haar ontbijt en lunch klaar.

photo-1494428312595-b2212c3f95f3

In de auto

Als Amber haar fles gedronken heeft, Renee haar haren gekamd, schooltas klaarstaat en ik mijn thee op heb, doe ik Amber een jas aan en brengen we Renee om 7.50 uur in de auto naar school. Renee zit niet hier in het dorp op school, ze zit op school in de plaats waar ik met haar vader woonde en hij nog steeds woont, 20 km hier vandaan. We hebben dit zo gelaten, en nu is het het laatste jaar. Best spannend dat ze straks naar de middelbare gaat, maar ik ben er niet rouwig om dat ik straks niet meer zoveel heen en weer hoef te rijden. Als ik haar breng en haal ben ik daar toch twee uren op een dag aan kwijt, dat zal ik niet gaan missen.

In de tijd dat ik samen met Amber Renee wegbreng maakt Naomi zich verder klaar om naar school te gaan, en loopt dan om 8.15 uur zelf naar school wat hier twee minuten lopen vandaan is. Dan gaat ook Sipke in de douche en daarna aan het werk.

Rond 8.45 uur ben ik weer thuis en maak ik een ontbijtje voor mij en Amber, samen eten we dit lekker op, en kan de dag verder beginnen. Vaak zet ik haar dan weer even in de box te spelen zodat ik de keuken kan opruimen, vaatwasser legen, vullen en wassen draaien, dat is hier dagelijkse kost. Wil ze echt niet in de box zet ik haar in de kinderstoel voor baby-tv. Ja dat doe ik, en er zullen vast moeders zijn die dat niet goedkeuren maar ik vind het een uitkomst af en toe zodat ik wat gedaan krijg.

photo-1484820540004-14229fe36ca4

Spelen en huishoudelijke dingetjes

Om 10 uur maak ik even tijd om met haar te spelen en nemen we een tussendoortje en drinken we wat. Rond half 11 breng ik haar naar boven voor haar ochtend slaapje. In de tijd dat zij slaapt doe ik nog wat huishoudelijke dingen zoals stofzuigen, dweilen, wc, badkamer en was vouwen. Als er dan nog wat tijd over is voor lunchtijd, plof ik graag even op de bank en kijk ik wat op social media, kijk vlogs op you-tube, lees andere blogs of werk aan mijn eigen blogs, al doe ik dat meestal `s avonds als de kinderen op bed liggen.

murillo-de-paula-322435

Op de fiets

Zoals ik al vermelde in het begin, zijn niet alle ochtenden zo, als ik Renee niet naar school hoef te brengen is het voor mij iets minder hectisch. De ene week is dit twee keer de andere week drie keer. Volgend schooljaar gaat ze op de fiets naar school wat zowel hiervandaan als bij haar vader vandaan 10 km fietsen is.

Dit is onze ochtend routine op een school/werkdag. We hebben hier inmiddels een goed ritme in gevonden maar dat ging niet vanzelf. We moesten allemaal wennen in het begin en er veranderen steeds weer dingen zoals roosters en werktijden. We passen ons aan en maken ons niet zo snel druk om dingen. Het komt altijd weer goed.

Ook een groot gezin? Ik ben benieuwd hoe dat bij jullie gaat. Laat het me weten in de comments, vind ik leuk om te lezen.

En wil je meer weten over mij en onze gezinssamenstelling en hoe dat tot stand is gekomen? Lees dan About Margje.

X Margje

Een gedachte over “Ochtend-routine in een gezin van acht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.